Af Lone Dalager 11. jul. 2017

Hvordan positionerer jeg mig ved studiestart?


Studiestarten står for døren i disse dage og den er på mange måder en ny begyndelse.

Det er måske naturligt for dig at overveje, hvordan du gerne vil have de andre skal ”se” dig. Skal de se dig som den fornuftige, den glade, den altid pligtopfyldende, den sportslige, den kloge, den seje eller… – mulighederne er mange og uanset overvejelserne, er det mit indtryk mange gerne vil være en af de populære.

Men hvad vil det egentlig sige at være populær?

Der, hvor jeg kommer fra, er den populære den, som alle gerne vil være sammen med. Det er ham eller hende, der scorer gode karakterer, altid har et smil på læben, er god til sport, har et fantastisk godt forhold til sine forældre og som på en eller anden måde virker som en magnet på folk.

På den ene side; Hvor mange af de ovenstående facts, kan du sætte kryds ved? – Hvor mange kender du, der kan det?
Vi forestiller os hvad der skal til – hvad de andre ønsker af os – hvilke ting vi skal sige, gøre eller vise for at blive en af de populære. Og måske ville vi faktisk være godt tilfredse med ”blot” at blive accepteret, anerkendt og implementeret i klassen, flokken eller andre grupper, vi gerne vil indgå i.

Og mens vi kæmper for at forstå, afkode og gennemskue, hvad de andre ønsker af os, så mister vi forbindelse til den, vi egentlig er… Vi glemmer os selv. Vores egne ønsker, forestillinger og behov. Og vi glemmer at vi ikke kan være en anden, end den vi er. Det vil vise sig før eller siden – det vil komme ud gennem sprækkerne, når vi mindst venter det. Du vil afsløre dig selv…

Og på den anden side; Er du overhovedet enig i, at det er de ting, der skal til, for at blive populær?

Min teori er, at der ikke er en færdig formel for at være den populære eller for, hvordan du får positioneret dig, som du ønsker. For netop, som du har opnået, at 5 i din nye klasse ser på dig, som du ønsker det – måske som værende den ansvarlige – så vil der være 2 eller 3 andre, der synes du er uansvarlig… – og så vil du igen komme på arbejde.

Vi har alle vores egen individuelle definition af, hvad der skal til og hvordan vi skal være for at være vellidte, populære og en del af flokken. Så uanset hvor meget vi anstrenger os, vil det være en umulighed at få alle til at kunne lide os. Vi ved det egentlig godt – udfordringen kommer, når vi også skal acceptere det.

Mennesket er et flokdyr, og det at være en del af en gruppe er en af vores overlevelsesinstinkter. I tidernes morgen kunne vi rent fysisk ikke overleve, hvis vi ikke indgik i en gruppe, og i virkeligheden er det en af årsagerne til, at vi bruger så meget energi på at tilpasse os. Det kan føles næsten ubærligt at skulle stå alene – udenfor gruppen.

Hvis du i forbindelse med studiestart får eller har overvejelser omkring, hvordan de andre opfatter dig, om du nu også bliver accepteret, og hvordan du skal agere og reagere på bestemte måde, så husk:

-alle de andre (og jeg mener alle) tænker også de tanker.

-vi er som mennesker mest optaget af, hvad der foregår inden i vores eget hoved og bekymrer os mindre om, hvad de andre foretager sig. Det betyder, at de ting du gør (eller ikke gør) vil de andre hurtigere glemme, end du gør. Du vil blive ved med at huske det, fordi du er optaget af DIG. De andre glemmer det, fordi de er optaget af SIG.

-hvis der er nogle der giver dig grimme kommentarer, så handler det i virkeligheden om dem selv – og ikke om dig. Ved at parkere de bemærkninger, hjælper du både dig selv og den anden.

Hvis du har brug for at gøre dig nogle konkrete overvejelser om, hvordan du påvirker dine omgivelser, så overvej:

1. Hvilke 3 ting værdsætter du allerhøjest ved din veninde/ven? De ting vi værdsætter hos andre, er ofte kvaliteter, vi selv har. Dvs. kan du få øje på dem hos dine venner, så har du dem også selv. Glæd dig over det – og overvej, hvordan de skal komme til udtryk for dine nye venner.

2. Gør de ting, der får dig til at FØLE glæde i kroppen. Og læg mærke til, der står FØLE. (At nedgøre andre kan i nogle tilfælde give en umiddelbar lindring på ens egen smerte, og det må helst ikke forveksles med den følelsen, jeg henviser til her.) Hvis du giver dine følelser opmærksomhed vil du opdage, du kan hente rigtig meget viden om, hvornår du har det godt – og når du har det godt, vil andre naturligt søge dig.

3. Find ud af hvad DU står for, hvem DU er og stå ved det. Vær dig selv – helt simpelt. Lad være med at spille en rolle, bare vær dig. Ofte er det netop de mennesker, der har den evne, der har stor tiltrækningskraft.

Vi bruger den første del af vores liv til at tilpasse os andres forventninger, og når vi kommer op i 20’erne begynder vi så småt at opdage, at vi er nødt til at være os selv for at være glad. Ved at acceptere, anerkende og elske alle aspekter af os selv, vil andre som oftest også acceptere og anerkende os.

Du kunne jo begynde at træne ved studiestart. Hver gang du bliver i tvivl om, hvad du vil, så stop op – sig du gerne vil tænke over det – sig du skal på toilettet, sig du skal lige vende det med din mor, kæreste eller veninde, sig eller gør noget for at skabe et rum og en mulighed for at tænke situationen i gennem. Og mærk så efter. Hvordan FØLES det – godt eller skidt. Din krop og dine følelser lyver ikke. Hvis du i din krop kan mærke, at du egentlig ikke ønsker at tage med til en fest, så sig nej. Lad dig ikke presse, følg det der gør dig glad.

Er du glad, vil du også tiltrække glade mennesker. Det er loven om tiltrækning, som er et emne til en anden blog ;-))